Wetgeving winterbanden

Draagt u ook teenslippers in de winter? Winterbanden zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van uw auto als u in de winter de weg op gaat, het enige andere alternatief is de auto laten staan. Ook in Nederland is dit geen overbodige luxe, maar vooral voor het buitenland gelden bepaalde regels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen, hieronder een overzicht van landen waar winterbanden min of meer verplicht is.

Hoe zit het met de wetgeving in het buitenland?

De winterbanden worden in steeds meer landen verplicht gesteld, en omdat de wetgeving van land tot land verschillend is (dat zou volgens ons eigenlijk gelijk moeten zijn in de EU) hebben wij een overzicht gemaakt. (bron: VACO en ANWB)

Duitsland

Vanaf oktober geld een winterbandenplicht bij winterse omstandigheden, daaronder wordt verstaan, gladheid dmv. vorst, sneeuw, ijzel of ijs en rijpvorming. in duitsland zijn winterbanden en all-season banden toegestaan die een m&s symbool en het liefst een sneeuwvlok-symbool op de banden hebben staan. minimale profieldiepte is 1,6mm in de winter wordt 4mm als vervanging aangeraden. de wetgeving geldt voor alle motorvoertuigen, dus ook campers, bedrijfswagens, vrachtauto’s en motoren, Duitsland kent een vast boete beleid van €40,- en een punt. bij het ophouden van verkeer €80,- . Let Op: ben je betrokken bij een ongeval kunnen de duitsers je zware nalatigheid ten laste leggen en kunnen de boetes echt hoog oplopen, we hebben al boetes van €1500,- horen vallen.

Luxemburg

Winterbandenplicht bij winterse omstandigheden.

Oostenrijk

In Oostenrijk bestaat er een winterbandenplicht van 1 november tot en met 15 april, het kan ook gebeuren dat buiten deze data nog een winterbandenplicht geldt, maar dan is dit aangegeven met een bord. sneeuwkettingen kunnen verplicht worden als aangegeven op een verkeersbord, maar mogen ook gebruikt worden als het noodzakelijk is en geen schade aan het wegdek aanbrengt. max snelheid voor sneeuwkettingen is 50km/h. voor winterbanden geldt een minimale profieldiepte van 3mm anders wordt het als zomerband beschouwd.

Zwitserland

In Zwitserland is er (nog) geen wettelijke verplichting, maar wordt wel aangeraden. in sommige gebieden is het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht, maar dit wordt aangegeven d.m.v. een verkeersbord. het gebruik van sneeuwkettingen is in de meeste tunnels verboden, en bij het voeren van sneeuwkettingen is er een maximum snelheid van 50km/h. let op: ook bij het ontbreken van een verkeersbord kan er in geval van een aanrijding schuld worden toegewezen!! Minimale profieldiepte 4mm

Italië

Verplichtingen gelden van 15-10 tot 30-04 is het in de Aostavallei, en in de regio’s Milaan, Umbrië, zuid-Tirol, Emilia-Romagna van 15-11 t/m 31-03 verplicht(ook bij geen verkeersbord). Verder is er geen algemene verplichting voor winterbanden, maar als de weersomstandigheden dusdanig zijn kan het in sommige gebieden ook worden verplicht d.m.v. een verkeersbord of een regionale verplichting. het zelfde geldt voor sneeuwkettingen. wel is het verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben. let op: bij aanrijdingen kan schuld worden toegewezen!!

Frankrijk

Ook in Frankrijk is er geen algemene verplichting, maar verplicht bij verkeersbord. De Fransen hebben als uitgangspunt dat de auto moet zijn aangepast aan de weersomstandigheden. Sneeuwkettingen mogen alleen op wegen gebruikt worden waar sneeuw ligt. Sneeuwkettingen is wel verplicht op de meeste bergpassen, maar dan wordt dit ook aangegeven met een verkeersbord (ook aanhangwagens) let op: ook bij het ontbreken van een verkeersbord kan er bij een ongeval schuld worden toegewezen.

Kroatië, Slowakije en Bosnië-Herzegovina

Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, minimaal 4mm profiel en de winterbanden moeten voorzien zijn van het M&S symbool. spikes oftewel spijkerbanden zijn verboden. sneeuwkettingen moeten bij u in de auto liggen.

Tsjechië

Van 1-11 tot 31-03 bij winterse omstandigheden, minimaal 4mm profiel.

Servie

Winterbandenplicht van 15-11 t/m 15-4 bij winterse omstandigheden, sneeuwkettingen voldoen ook.

Slovenië

Winterbanden verplicht van 15 november tot 15 maart in geval van winterse omstandigheden. het minimum profiel van winterbanden is 3mm en het gebruik van Spikes oftewel spijkerbanden is niet toegestaan. Sneeuwkettingen moeten bij u in de auto liggen als u geen winterbanden rijdt.

Slowakije

Winterbandenplicht van 15-11 t/m 15-3 in winterse omstandigheden minimaal 3mm profiel

Roemenië

Winterbanden bij winterse omstandigheden, minimaal 2mm profiel. all-season banden worden niet als winterbanden gezien!

Zweden

Winterbandenplicht: van 1-12 t/m 31-3. minimaal 3mm profiel. Het voertuig moet zijn uitgerust met winter-uitrusting als de weersomstandigheden hierom vragen, d.w.z. Winterbanden, of evt. Sneeuwkettingen of spijkerbanden. all-season banden worden niet als winterbanden gezien!

Noorwegen

Winterbandenplicht: van 1-11 t/m 1-5. minimaal 3mm profiel. Het voertuig moet zijn uitgerust met winter-uitrusting als de weersomstandigheden hierom vragen, d.w.z. Winterbanden, en/of evt. Sneeuwkettingen, all-season banden worden niet als winterbanden gezien!

IJsland

Winterbandenplicht van 1-11 t/m 14-4, bij winterse omstandigheden.

Letland, Estland en Finland

Winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart, minimaal 3mm profiel (ook voor buitenlanders). Sneeuwkettingen zijn toegestaan als de omstandigheden van het wegdek daarom vraagt.

Caravans en campers

Voor caravans geld geen winterbandenplicht, wel wordt dit geadviseerd, omdat dit ook op uw caravan een betere wegligging oplevert. voor de campers gelden dezelfde regels als personenauto’s.

Aansprakelijkheid bij ongevallen

In veel landen moet uw auto zijn aangepast aan de (winterse) omstandigheden. raakt u betrokken bij een ongeval en u heeft geen winterbanden op uw auto, dan heeft u grote kans dat u (mede) aansprakelijk wordt gesteld. Er zijn ook al gevallen bekend van ongevallen met letsel waar zware nalatigheid wordt aangerekend.

Snelheid-sticker

U mag winterbanden laten monteren waarvan de snelheids-index lager is dan de maximum snelheid van de auto. Dit betreft een afwijking in de wetgeving, en dient dan d.m.v. een sticker op het dashbord aan de bestuurder kenbaar te worden gemaakt.

Velgen

Een autovelg is eigenlijk een onderdeel van het wiel van de auto. Het is het gedeelte waarop de band ligt. Vroeger bestond een veld uit spaken, net zoals dat nu met een fietsvelg nog steeds het geval is. Voor auto's werd dit...

Lees meer
Bandenverzekering

Wist u dat er ook zoiets bestaat als een autobandenverzekering? Er zijn een aantal mogelijkheden om een bandenverzekering af te sluiten. Meestal sluit u de ...

Lees meer
Sneeuwkettingen

Op wintersport kunnen sneeuwkettingen van levensbelang zijn. In diverse Europese landen is het dan ook verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben en in bepaalde wintersportgebieden is het verplicht om deze kettingen ...

Lees meer